Minnesota: uitgebreide informatie over de Amerikaanse staat Minnesota (2023)

AA Home > Alle 50 staten > Minnesota

Alles over Minnesota

Minnesota: uitgebreide informatie over de Amerikaanse staat Minnesota (1)

Door Frans van Woensel

Minnesota: uitgeroepen tot mooiste staat van de Verenigde Staten van Amerika. Op deze pagina vindt u informatie over deze prachtige staat, de geschiedenis van de staat, natuurparken, toeristische wetenswaardigheden en attracties.

Trivia

Minnesota: uitgebreide informatie over de Amerikaanse staat Minnesota (2)

Hoofdstad
Grootste stad
Afkorting
Oppervlakte
Bevolking
Bijnaam
Staat sinds
Staat rang
Saint Paul
Minneapolis
MN
206.190 km2
4,9 miljoen (census 2000)
Land of 10,000 Lakes
11 mei 1858
32

Algemene informatie over Minnesota

Minnesota: uitgebreide informatie over de Amerikaanse staat Minnesota (3)

Alhoewel vele mensen bij Minnesota denken aan een koud klimaat is het tegendeel waar; Minnesota ligt wereldwijd op dezelfde breedtegraad als Italië, een verklaring voor de warme temperaturen in de lente, zomer en herfst.

(Video) Fifty Nifty United States vocals

Minnesota is ongeveer vijf maal zo groot als Nederland: de staat meet ruwweg 650 kilometer van het noorden naar het zuiden en 350 kilometer van het oosten naar het westen. Het land is te verdelen in drie geografische zones: uitgestrekte gebieden met naaldbossen in het noorden, loofbossen in de riviervallei van de Mississippi tot in het uiterste noordoosten en voornamelijk prairie (wild grasland) en akkers in het westen en zuiden.

De staat kent weinig hoogteverschil, het hoogste punt is Eagle Mountain in het noorden (700 meter) en het merendeel van de staat ligt tussen 250 en 350 meter boven het zee-oppervlak.

In de taal van de oorspronkelijke bewoners van de staat, de Dakota-indianen, betekent “Minne” water en “Minnesota” betekent “het water dat de hemel weerspiegelt”. De Dakota hadden Minnesota niet beter kunnen omschrijven; de staat is werkelijk met het water verbonden:

 • Minnesota ligt aan een deel van de oevers van het grootste zoetwatermeer ter wereld, Lake Superior, een meer dat meer dan 10% van al het zoetwater ter wereld bevat. Het water in Lake Superior zou geheel Amerika met bijna twee meter water kunnen bedekken. Met een oppervlakte van 82.100 vierkante kilometer is Lake Superior twee maal zo groot als Nederland. De stranden en kusten rond Lake Superior zijn meer dan 4.300 kilometer lang, ongeveer de afstand tussen Amsterdam en Lissabon retour.

  Al deze meren, inclusief Lake Superior, zijn ontstaan tijdens de Wisconsinijstijd, een periode tussen 10.000 en 100.000 jaar geleden, toen gletsjers grote delen van Amerika bedekten.

  Minnesota: uitgebreide informatie over de Amerikaanse staat Minnesota (5)
  Image copyright Minnesota Tourism Office

  Ongeveer 12.000 jaar geleden werd Lake Agassiz gevormd uit het smeltwater van de zich terugtrekkende gletsjers. Lake Agassiz had ongeveer 8 maal de oppervlakte van Nederland. Deze enorme hoeveelheden water vulde uiteindelijk vele door de gletsjers uitgeslepen dalen en dieper gelegen delen van Minnesota. Uiteindelijk bleven er zo veel meren achter dat de oppervlakte van de staat voor 6% uit water bestaat.

  Geografisch gezien grenst Minnesota aan de Canadese staten Manitoba en Ontario in het noorden, aan de Dakota’s (Noord en Zuid Dakota) in het westen, Michigan en Wisconsin in het oosten en Iowa in het Zuiden. De grens met Wisconsin loopt ten dele door Lake Superior, meer zuidelijk vormt de Mississippi de natuurlijke grens tussen de beide staten.

 • Minnesota wordt in Amerika “Land of the 10,000 Lakes” genoemd. In totaal zijn er in de staat meer dan 12.500 meren, waarvan meer dan 1.000 in een straal van 50 kilometer rondom de Twin Cities, Minneapolis-St.Paul.
 • de bron van de Mississippi ligt in Itasca State Park.
 • Minnesota heeft meer stranden en kustlijn dan Florida, Californië en Hawaïï gecombineerd.

Minnesota heeft een landklimaat, wat betekent dat het relatief weinig regent, dat er veel dagen met een stralend blauwe hemel zijn en dat de temperatuurverschillen tussen de winter en de zomer vrij groot zijn. Wat Europeanen meestal opvallend vonden is de stralend blauwe hemel, blauwer dan in Nederland, waarschijnlijk als een gevolg van de lagere luchtvochtigheid.

Minnesota: uitgebreide informatie over de Amerikaanse staat Minnesota (6)
Image copyright Minnesota Tourism Office

Zomertemperaturen kunnen flink oplopen tot rond de 30 graden. Kenmerkend voor de winters zijn periodes met strenge vorst waarbij de meren bevriezen. Het ijs wordt dan zo dik dat mensen met auto’s op de meren rijden en permanente huisjes op het ijs bouwen om te ijsvissen. Er kan ook vrij veel sneeuw vallen in de winter, maar het weer blijft ondanks de kou en sneeuw aangenaam met veel zon en een knalblauwe lucht.

(Video) Водолаз е Заснел Това, Което Никой не е Трябвало да Вижда

De herfst is prachtig, met gematigde temperaturen en prachtige herfstkleuren. In de volgende tabel vindt u een overzicht van de gemiddelde temperaturen in de staat.

MaandGem. dagtemp.Gem. 24-uurstemp.
Januari-5-11
Februari-1,5-9
Maart5-2
April147
Mei2114
Juni2619
Juli2822
Augustus2720
September2115
Oktober148
November50
December-3-8

Plan uw vakantie: Minnesota

Minnesota: uitgebreide informatie over de Amerikaanse staat Minnesota (7)

Al jarenlang is Minnesota in Amerika zeer populair als woongebied. In de periode 1997-2003 werd Minnesota op basis van onafhankelijke onderzoeken van het instituut Morganquitno maar liefst 7 maal achtereenvolgend uitgekozen als “beste staat om in te leven in Amerika”. En uit eigen ervaring (ik woonde twee jaar in Minneapolis) kan ik eerlijk zeggen dat Minnesota één van de mooiste staten in Amerika is, niet alleen om in te wonen maar ook om te bezoeken. De volgende gebieden zijn zeer de moeite waard:

 • Het gebied rond de St. Croix en de benedenloop van de Mississippi; hier kunt u de Amerikaanse adelaar in het wild zien.
 • Het gehele gebied rond Lake Superior heeft een onbedorven schoonheid en is absoluut een bezoekje waard. De route langs dit meer loopt vanaf Duluth in het zuiden tot aan Grand Portage in het noorden, en is één van de mooiste routes in Minnesota.
  Minnesota: uitgebreide informatie over de Amerikaanse staat Minnesota (8)

  De natuurparken langs deze 400 km lange route zijn prachtig en de kans is groot dat u groot wild ziet zoals elanden en coyotes. U kunt er talrijke National Parks vinden met mogelijkheden tot wandelen, zeilen, kamperen, kanoën en vissen. Ook passeert u vele leuke stadjes aan het meer.

 • De BWCA, de Boundary Waters Canoe Area, is een gebied in het noorden van Minnesota ter grootte van de provincie Noord-Holland. De BWCA is officieel echte wildernis, een gebied waar mensen op bezoek gaan maar niet blijven. Het is ongerepte natuur, met meer dan 2000 kilometer kano-routes en honderden meren, planten en dieren, waaronder bevers, wolven, zwarte beren, coyotes en wasberen. Meer dan 100.000 mensen maken hier jaarlijks de kano-trip van hun leven, met of zonder begeleiding van professionele gidsen.

Uitgebreide informatie over de Twin Cities: Minneapolis en St. Paul

Minnesota: uitgebreide informatie over de Amerikaanse staat Minnesota (9)

De Twin Cities (Minneapolis en St. Paul). Als u liefhebber bent van van haute cuisine, cultuur, winkelen, wandelen door de stad, en een bruisend nachtleven, kunt u hier uw hart ophalen. Minneapolis en St. Paul zijn steden die elke vakantieganger veel te bieden hebben.

Minneapolis staat bekend om zijn parken en meren binnen de stadsgrenzen zoals het mooie Lake Calhoun en Lake of the Isles, maar wist u dat in vergelijking met Minneapolis slechts New York meer theaterplaatsen per persoon heeft?

Minnesota: uitgebreide informatie over de Amerikaanse staat Minnesota (10)
Image copyright Minnesota Tourism Office

Minneapolis is daarnaast de enige stad in Amerika met een “National Scenic Byway” (een nationaal erkende toeristische route door natuurparken) binnen de stadsgrenzen. Deze route begint bij de de kades langs de Mississippi in het centrum, volgt de Mississippirivier via de Minnehahakreek naar de Minnehahawatervallen en eindigt bij de Chain of Lakes, met Calhoun en Lake of the Isles als centrum van activiteit op de vele mooie zomerse dagen.

Leuke attracties in Minneapolis zijn St. Anthony Falls, het “riverfront” gebied met leuke terrassen, de Metrodome, de Minneapolis Sculpture Garden en de vele musea (Minneapolis heeft vijf belangrijke kunstmusea en zeven musea over verschillende onderwerpen uit de Amerikaanse geschiedenis, daarnaast vindt u in Minneapolis vele galerieën).

(Video) Mart Hoogkamer - Ik Ga Zwemmen (Officiële Videoclip)

Persoonlijke voorkeur: een bezoek aan het Minnesota Landscape Arboretum en het gebied rond Lake Calhoun, met zijn stijlvolle huizen en de vele wandelaars, zonaanbidders en watersport activiteiten.

Minnesota: uitgebreide informatie over de Amerikaanse staat Minnesota (11)

Ook een bezoek aan de Mall of America is de moeite meer dan waard, hier kunt u de kosten van uw vakantie voor een deel al snel terugverdienen door te gaan winkelen in het grootste winkelcentrum in Amerika. De Mall heeft meer dan 520 winkels, 60 restaurants, 7 nachtclubs en het grootste indoor amusementspark in Amerika, Camp Snoopy. Daarnaast vindt u er een onderwater dierentuin met meer dan 3000 zeedieren, waaronder haaien die over u heenzwemmen als u in een onderwatertunnel door het aquarium loopt.

St. Paul, de hoofdstad van Minnesota, heeft een meer voorname uitstraling dan Minneapolis, met vele oude gebouwen, in tegenstelling tot het moderne Minneapolis. Leuke tips voor St. Paul zijn een bezoek aan het Children’s Museum, de jaarlijkse State Fair, en de vele restaurants en bars. De voornaamste attracties in St. Paul zijn het State Capitol Building, het Fitzgerald Theater en de enorme kathedraal van St. Paul.

Minneapolis en St. Paul zijn steden met een rijke culturele traditie. Meer dan 100 theatergezelschappen zorgen ervoor dat u ’s avonds prima vermaakt wordt in één van de vele historische theaters. Musea zoals het Minneapolis Institute of Arts of het Museum of Art in St. Paul herbergen zeer uitgebreide collecties. Verder zijn de kathedraal van St. Paul en het Capitoolgebouw leuke bestemmingen voor een dagexcursie.

Voor diegenen die een ander aspect van de Amerikaanse cultuur willen beleven is een wedstrijd van de NBA Timberwolves in Target Center of een wedstrijd van de Minnesota Vikings American Football team in het Metrodome een aanrader. De atmosfeer is werkelijk ongelofelijk.

Iets wat maar weinig mensen weten: huur op een mooie dag een pontoonboot en ga een dagje varen en zwemmen in Lake Minnetonka, ongeveer 25 kilometer westelijk van Minneapolis. Lake Minnetonka is een ongeveer 15 kilometer groot meer met glashelder water en vele mooie zandstranden en beschutte baaien.

Een tweede geheimtip: bezoek het historische stadje Stillwater, ten noordoosten van St. Paul en maak een rondvaart op de St. Croixrivier met een originele “paddleboat”.

Minnesota: uitgebreide informatie over de Amerikaanse staat Minnesota (12)
Image copyright Minnesota Tourism Office

(Video) Amerika heeft zijn beste tijd gehad - Hoorcollege Maarten van Rossem

De Dakota en Ojibwe-indianen zijn trots op de geschiedenis van hun volk - jaarlijks worden op vele plaatsen in Minnesota evenementen georganiseerd zoals de traditionele powwow van Mankato in September, of de powwow van White Earth of Deer River. Een powwow is een bijeenkomst van indianen, waar blanken welkom zijn en worden geïntroduceerd in de manier van leven en de cultuur van de Dakota en Ojibwe-indianen.

Ook zijn er vele historische plaatsen met tentoonstellingen zoals de Lower Sioux agency historic site in de buurt van Redwood Falls, waar de geschiedenis van de Dakota (Sioux) indianen in verschillende tentoonstellingen wordt belicht. Een andere leuke tentoonstelling is te vinden in de buurt van St. Peter in het Treaty Site Historic Center, waar een historische verdrag tussen de Dakota en de regering werd ondertekend.

National Parks en State Parks in Minnesota

Minnesota: uitgebreide informatie over de Amerikaanse staat Minnesota (13)

Minnesota heeft het ongelofelijke aantal van 70 State Parks en 58 State Forests (natuurlijke bosgebieden). Enkele van de mooiste scenic routes (routes met veel natuurschoon en bezienswaardigheden en parken zijn:

 • De North Shore Drive. Deze 450 kilometer lange route voert u langs de prachtige kust van Lake Superior. De route begint bij de grootste binnenland haven ter wereld, Duluth, en eindigt 400 kilometer noordelijker aan de Canadese grens. Een aantal State Parks met watervallen, zoals de Bigg Falls van de Pigeon River en de Gooseberry Falls liggen aan deze route.
 • De Minnesota River Valley National Scenic Byway is een bijna 500 kilometer lange toeristische route langs de Minnesota rivier tussen Granite Falls tot Mankato.
 • De Waters of the Dancing Sky Scenic Byway loopt langs de Canadese grens in het noorden (SR 11)
 • Gooseberry Park, de poort naar de North Shore;
 • Jay Cooke Park, een paradijs voor de wandelaar;
 • de Lake Superior Hiking trail is een wandelpad van bijna 400 kilometer door zeven natuurparken langs de North Shore van Minnesota. De routes zijn geschikt voor wandelaars van elk niveau;
 • Itasca State Park, bezoek het begin van de machtige Mississippi rivier;
 • Isle Royale National Park. Isle Royale is een verzameling van 200 eilanden in Lake Superior. De grootste van deze eilanden zijn met een ferry te bereiken vanuit Grand Portage. Het is een ruig ongerept gebied met vele ongerepte bossen, fjorden, grotere en kleinere meren en een diverse dierenwereld.

  Isle Royale wordt bevolkt door de grootse populatie wolven in Minnesota. Excursies onder begeleiding met verblijf in een lodge of voor de meer avontuurlijk ingestelde reiziger, in een tent, zijn beschikbaar. Een echte aanrader voor mensen die houden van de wildernis. Het noorderlicht zal een onvergetelijke indruk achterlaten;

 • Voyageurs National Park, een paradijs voor de wandelaar en de liefhebber van kamperen en kano-varen. Vele arrangementen voor een weekend of langer, met of zonder gids zijn mogelijk.

Gerelateerd artikel

Minnesota: uitgebreide informatie over de Amerikaanse staat Minnesota (14)

 • De geschiedenis van Minnesota

Terug naar de Staten van Amerika pagina

Terug naar de AllesAmerika.com homepage

(Video) KetoClass Cortvriendt

FAQs

What are the two 2 most common ethnic backgrounds in Minnesota? ›

Race and ethnicity
 • White (alone): 77.51% White alone or in combination: 83.21%
 • Black or African American: 6.98%
 • American Indian: 1.20%
 • Asian: 5.24%
 • Native Hawaiian/Pacific Islander: <0.1%
 • Some other race: 2.95%
 • Two or more races: 6.06%
 • Hispanic or Latino (of any race): 6.06%

What does the word Minnesota mean? ›

The name Minnesota comes from the Dakota tribe's word for the Minnesota River, mnisota, meaning “cloudy, muddy water” or “sky-tinted water.”

Why is Minnesota the Land of 10000 lakes? ›

The state's nickname "Land of 10,000 Lakes" is apt, as there are 11,842 Minnesota lakes over 10 acres (4 ha) in size. Minnesota's portion of Lake Superior is the largest at 962,700 acres (389,600 ha; 3,896 km2) and deepest (at 1,290 ft (390 m)) body of water in the state.

How many miles is Minnesota top to bottom? ›

From north to south the state measures 653 km (406 mi), and from east to west it measures 576 km (358 mi) at its maximum extent and about 290 km (about 180 mi) at its narrowest point. The mean elevation is about 370 m (1,200 ft).

Where do most black people live in Minnesota? ›

Of the nearly 150,000 African American Minnesotans, nearly two-thirds (62.5 percent) reside in Hennepin County, while nearly one-quarter more (22.6 percent) live in Ramsey County. The remaining 15 percent of Minnesota's African Americans reside primarily in Minnesota's most populous counties.

Is Minnesota the whitest state? ›

White Americans constitute the majority of the 332 million people living in the United States, with 61.6% of the population in the 2020 United States Census.
...
White Americans of one race or alone from 2000 to 2020.
StateMinnesota
2010% 201085.3%
2020Pop4,423,146
77.5%
Growth% growth between 2000 and 2010+2.8%
24 more columns

What do you call a person from Minnesota? ›

Those who make a home in Minnesota are Minnesotans.

What are people born in Minnesota called? ›

Minnesota. People who live in Minnesota are called Minnesotans.

Why are Minnesotans called Minnesota nice? ›

Minnesota nice is a cultural stereotype applied to the behavior of people from Minnesota and Wisconsin implying residents are unusually courteous, reserved, mild-mannered and passive-aggressive against people who are not like them.

Is Minnesota a good state to live in? ›

(FOX 9) - A new survey from the personal finance website WalletHub ranks Minnesota as the ninth-best state to live in for 2022. The survey awards a total of 100 possible points to each state in five different categories worth 20 points each: affordability, economy, education, quality of life, and safety.

What food is Minnesota known for? ›

Wild rice. Fun fact: Wild rice is the state grain of Minnesota. From soups to pancakes, there's nothing better than locally harvested wild rice to give you a hearty, flavorful meal.

What is the oldest lake in Minnesota? ›

Lake Agassiz
First flooded12,875 years before present
Max. length475 miles (764 km)
Max. width296 miles (476 km)
Surface area300,000 km2 (115,831 sq mi)
13 more rows

Where is the deepest lake in Minnesota? ›

Portsmouth Mine Pit Lake, sometimes called the Portsmouth Pit, is the deepest lake completely within the state of Minnesota, USA.
...
Portsmouth Mine Pit Lake
Surface area121 acres (49 ha)
Max. depth450 ft (140 m)
7 more rows

Is Minnesota colder than the North Pole? ›

One thing is clear about both North Poles, however. They are consistently much colder than Minnesota. "Hands down," Boulay said. But there have been exceptions.

How wealthy is Minnesota? ›

In summary
RankStateState revenue per capita
9Wyoming15,370
10Minnesota10,325
11New Hampshire8,015
12California10,746
44 more rows

What is the most German city in Minnesota? ›

New Ulm, Minnesota, located 90 miles southwest of the Twin Cities, was proclaimed by results of the 2000 Census as “the most German town in America.” Many residents trace their German ancestors back through generations in this city settled largely by German immigrants in the nineteenth century.

What is the blackest city in Minnesota? ›

In the twenty-first century, most blacks live in Minneapolis and St. Paul. In 2010, of the 274,412 blacks in Minnesota, Minneapolis had the largest population with 71,098, followed by St. Paul with 44,728.

What is the blackest city in America? ›

At 90 percent, South Fulton is the Blackest city in America. No other city above 100,000 population has more than 80 percent Black residents. South Fulton, Ga.

How black is Minnesota? ›

Minnesota Demographics

White: 81.64% Black or African American: 6.43% Asian: 4.91%

What is the most white city in America? ›

Hialeah, Florida is the whitest city in the United States with 92.6% of its population identifying as White.
...
Whitest Cities in America 2022
 • Hialeah, FL (92.6%)
 • Lincoln, NE (88%)
 • Boise, ID (87.9%)
 • Gilbert, AZ (87.9%)
 • Laredo, TX (87.7%)
 • Spokane, WA (85.3%)
 • Corpus Christi, TX (80.9%)
 • El Paso, TX (80.8%)

What state has the blackest population? ›

2020 census (single race)
% Black or African- American aloneRankState or territory
76.0%1Virgin Islands (U.S.)
44.1%2District of Columbia
37.9%3Mississippi
33.1%4Louisiana
53 more rows

Why do Minnesotans say ope? ›

Ope is defined as a Midwestern regionalism by Dictionary.com. The official term for the sound is an onomatopoeic nonword, a verbal instinct used in-the-moment. It's lumped together with other gut reactions like "meh," "aww" and Homer Simpson's "d'oh!"

What accent do Minnesotans have? ›

Many linguists attribute Minnesotans' unusual single-tone pronunciation of long "a"s and "o"s to the influence of Scandinavian settlers, as those sounds are common in languages of that region.

Are there a lot of Mexicans in Minnesota? ›

More than Mexican

We also know that while 6 out of every 10 Mexican Minnesotans live in the 7-county Twin Cities metro area, the remaining 4 out of 10 live across the state, in both smaller cities and in rural areas. In fact, we can tell that approximately 81,000 Minnesotans of Mexican origin live in greater Minnesota.

Are people friendly in Minnesota? ›

Minnesotans are famously nice.

Don't be shocked by how friendly your neighbors are after moving to Minnesota. It's how they do things there.

What is the most popular slang word in Minnesota? ›

Do you know what it is? Well, according to BestLife, "Oh for!" is the slang word we use the most here in the Land of 10,000 Lakes. Of course, you have to pair that word with several other words to create a truly only-in-Minnesota slang phrase.

Do any celebrities live in MN? ›

What do Bob Dylan, Judy Garland and F. Scott Fitzgerald have in common? Besides being household names around the world, they have all, at one point or another, called Minnesota home.

How do Minnesotans say goodbye? ›

This Odessy story says there are, in fact, 9 different stages of the typical Minnesota Goodbye: The welp, the hugs, the walk to the door, the doorway chat, the 'we really should be going', the second round of hugs, the hand on the doorknob, the slow door open conversation, and finally, the window wave.

Why do Mexicans come to Minnesota? ›

Political turmoil in Mexico and the increased demand for labor caused by World War I were some of the reasons that they came. Early on, most Mexican immigrants moved to the Red River and Minnesota River valleys and were engaged in agricultural labor, especially in harvesting sugar beets.

What do Wisconsinites call Minnesotans? ›

The Star Tribune archives back up some use of the term. A 1987 story about Twin Cities commuters who live in Hudson asks why anyone would "choose, against all logic, to be a Cheesehead (Wisconsinite) instead of a Mud Duck (Minnesotan)."

What is the safest place to live in Minnesota? ›

Big Lake

Which city is best Minnesota? ›

20 Of The Best Places to Live In Minnesota
 1. Chanhassen, Minnesota. ...
 2. Lakeville, Minnesota. ...
 3. St. ...
 4. Northfield, Minnesota. ...
 5. Victoria, Minnesota. ...
 6. Edina, Minnesota. ...
 7. Mendota Heights, Minnesota. ...
 8. Rogers, Minnesota.
16 Sept 2022

What is the cheapest place to live in Minnesota? ›

The 25 cheapest places to live in Minnesota
RankCity1BR Avg Rent
1Moorhead$774
2Mounds View$925
3Roseville$1,041
4Oakdale$1,055
21 more rows
1 Jul 2021

What drink is mn known for? ›

The Bootleg

This refreshing libation is actually known as Minnesota's signature cocktail. Made with Bootleg mix, which can only be purchased from Woodhill Country Club in Wayzata, gin, vodka or light rum and club soda, this tasty beverage will leave your taste buds incredibly happy.

What dessert is Minnesota known for? ›

To find each state's signature dessert, Stacker looked through "regional newspapers, blogs, and homemade recipe collections" to make the perfect list. So, what is Minnesota's signature dessert? A bundt cake.

What candy is mn known for? ›

Milky Way: Sure, the Mars candy company makes and sells its Milky Way candy bars all over the world, but the fluffy wonder was invented in Minneapolis in 1923 by Hancock-born Frank C. Mars.

What is the most polluted lake in Minnesota? ›

For years, environmental officials have wondered how a chemical got into Lake Elmo's namesake lake, making it one of the most polluted in the state.

What is the cleanest lake in Minnesota? ›

1. Trout Lake (Grand Rapids, MN) – 9.7 meters. With 31.8 feet of visibility, Trout Lake in Grand Rapids is the clearest, cleanest lake in all of Minnesota!

What is the only county in Minnesota without a lake? ›

There are only four counties in Minnesota with no natural lakes: Mower, Olmsted, Pipestone, and Rock.

What is the coldest lake in Minnesota? ›

Lake Superior
 • Not only is Lake Superior the largest of the Great Lakes, it also has the largest surface area of any freshwater lake in the world. ...
 • With an average depth approaching 500 feet, Superior also is the coldest and deepest (1,332 feet) of the Great Lakes.

What lake in Minnesota has the most fish? ›

Leech Lake is Minnesota's favorite fishing destination for Bass, Walleye, and Musky. Leech Lake ice fishing is all the rage during the winter.

Is Minnesota colder than Canada? ›

So Minnesota is definitely colder than some parts of Canada,(Vancouver, B.C.) just as cold as other parts (Winnipeg,Man.) and warmer than only a few Canadian spots during normal winter conditions (Iqaluit, Nunavut in Canada's North).

Is Minnesota colder than Chicago? ›

Minneapolis is by far the coldest, but Boston often gets more snow than the other two. Chicago is somewhere in the middle in terms of both snow and cold, but is that best of both worlds or best of no worlds?

Why is Minnesota so windy? ›

Driving the trend: Rapid changes in temperature fuel winds, Sundgaard said, because it sets air on the move. While winds have been higher than usual all year, fluctuations prompted by the unusually cold (and wet) weather prompted this month's howls.

What is the richest town in MN? ›

The site Homesnacks also lists North Oaks as the richest city in Minnesota in 2021, along with 9 other cities where the median income is higher than in any other place in North Star State, one of which is in our neck of the woods: Get The Quick Country 96.5 Newsletter!

Why is Minnesota so rich? ›

Minnesota was famous for its soft-ore iron mines which produced a significant portion of the world's iron ore for over a century.

Who is richest person in Minnesota? ›

So, who is the richest billionaire in Minnesota? Glen Taylor, according to Forbes (who compiled the data by collecting net worths as of March 11, 2022). Taylor, who lives in Mankato, has a net worth of $2.5 billion. The source of that wealth comes from printing.

What is the most common ethnicity in Minnesota? ›

White: 81.64% Black or African American: 6.43% Asian: 4.91% Two or more races: 3.88%

What is the largest ethnic group in Minnesota? ›

The largest ethnic groups in Minnesota are Germans, Swedes, and Norwegians.

What ancestry is most common MN? ›

Our state mirrors the United States, with German heritage also most common overall. But Minnesotans are nearly 2 1/2 times more likely to have German roots than all Americans (32.1% vs. 13.4%, respectively). Minnesota's top heritage groups.

What city in Minnesota has the most blacks? ›

In the twenty-first century, most blacks live in Minneapolis and St. Paul. In 2010, of the 274,412 blacks in Minnesota, Minneapolis had the largest population with 71,098, followed by St. Paul with 44,728.

Is Minnesota more German than Scandinavian? ›

In the most recent American Community Survey, 45% of Minnesotans said they had ancestors from either Norway, Denmark or Sweden compared to 55% who said they had ancestors from Germany.

Is Minnesota a good place to live? ›

1. The experts agree. U.S. News & World Report recently ranked Minnesota the second best state in the country. Their study considered factors like health care, economy, infastructure, environment, and more.

What is the whitest large city in America? ›

15 largest US cities
2015 rankCityWhite percentage
1New York44.0%
2Los Angeles41.3%
3Chicago45.0%
4Houston49.3%
11 more rows

What is the most diverse city in Minnesota? ›

From its incorporation in 1966 into the 1990s, Brooklyn Center's residents remained more than 90% white. Today, Brooklyn Center is the most diverse city in Minnesota. Just 38% of people here say they are white alone, while nearly 30% are Black, according to the most recent numbers from the Census Bureau.

What is the poorest city in Minnesota? ›

Now, Minnesota's Poorest City is Bemidji.

What is the most common last name in Minnesota? ›

Most Common Last Names In Minnesota
RankSurnamePercent of Parent
1Johnson3.88%
2Anderson5.92%
3Nelson7.37%
4Olson17.55%
78 more rows

Who is the most famous person from MN? ›

The 10 most famous people from Minnesota
 • Singer and songwriter Prince.
 • Author F. Scott Fitzgerald.
 • Actor Josh Hartnett.
 • Actress and singer Judy Garland.
 • “Peanuts” cartoonist Charles Shulz.
 • Singer-songwriter Bob Dylan.
 • Actor Seann William Scott.
 • Novelist and playwright Sinclair Lewis.

What was the first tribe in Minnesota? ›

The Dakota and Ojibwe were Minnesota's first peoples, and their stories — shared at the sites below — are vital to understanding our history.

Videos

1. Vrijheidradio S10E44
(Johan Jongepier)
2. Hoe financier ik mijn studie in de VS?
(Fulbright Commission the Netherlands)
3. Webinar studeren in Amerika na havo/vwo (15 september 2022)
(Fulbright Commission the Netherlands)
4. NAJZDRAVIJI ČEŠNJAK NA SVIJETU! Čudesni prirodni lijek za kojeg nikada niste čuli...
(AURA CENTAR)
5. What happened to America’s Telegraph lines? How the Telegraph Transformed America - IT'S HISTORY
(IT'S HISTORY)
6. Why Chicago's Worst Public Housing Project became a National Disgrace
(IT'S HISTORY)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Reed Wilderman

Last Updated: 02/22/2023

Views: 6792

Rating: 4.1 / 5 (52 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Reed Wilderman

Birthday: 1992-06-14

Address: 998 Estell Village, Lake Oscarberg, SD 48713-6877

Phone: +21813267449721

Job: Technology Engineer

Hobby: Swimming, Do it yourself, Beekeeping, Lapidary, Cosplaying, Hiking, Graffiti

Introduction: My name is Reed Wilderman, I am a faithful, bright, lucky, adventurous, lively, rich, vast person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.